God service ga retur til Senja

Nederlandske Sarah Gerats valgte den lille slippen på Hals på Sør-Senja da hun trengte å fikse på seilbåten sin.

– Jeg synes det er fantastisk å være her. Det er en veldig, veldig fin plass. Også har de så mye kunnskap her. Her er så stille. Sola går ned bak fjellene, og kommer opp igjen, akkurat som hjemme i Longyearbyen. Midnattssola rett gjennom de åpne dørene, smiler hun.

Foto: Rune Ottarsen

Sarah Gerats har arbeidet i Longyearbyen på Svalbard i åtte år, som ekspedisjonsleder på store gamle nederlandske seilskuter. Sesongen er fra april til oktober, slik at hun seiler forbi Senja to ganger i året.

– Hver gang håper jeg at været er bra, slik at vi kan gå på utsiden av Senja, men hver gang er det ikke bra nok. Så jeg har gledet meg lenge til å ha tid på og utenfor Senja – helt alene – med min egen seilbåt, forteller Gerats.

Foto: Rune Ottarsen

Koronaen har gjort henne arbeidsledig, og da tenkte hun at hun skulle seile sin egen 10-meters seilbåt oppover fra Bodø til Svalbard.

Grunnen til at hun valgte Tranøy Slipp AS er servicen hun har opplevd tidligere. Eierne av slippen åpnet midt i påsken for noen år siden, da seilbåten Gerats var med som mannskap fikk problemer med eksosen.

Foto: Rune Ottarsen

Også er det nå engang slik at når du tar en båt på land, så finner du gjerne det som har vært skjøt under vannflata.

-Det er bra for båten at jeg har tid nå, for det var mer enn jeg trodde. Det er selvfølgelig ikke bra at jeg ikke har jobb, men på den andre siden, så har jeg mye tid. Jeg har drømt i mange år om å ta lengre fri, men jeg har ikke klart, for jeg liker for godt å jobbe. Jeg elsker jobben min, påpeker Gerats.

Foto: Rune Ottarsen

Gerats, med nederlandsk pass, er oppvokst i Belgia, men har bodd på Island, student i Finland, før det ble Svalbard og Norge for åtte år siden. Hun trives best på havet, og når hun ikke får jobbe ombord i seilskutene, så seiler hun likevel.

-Det er noe med å jobbe på havet hele tiden. Jeg må bare tilbake. Jeg kan være litt på land, men ikke lenge. Det er noe med å ta med sitt hus og forflytte seg. Jeg er ekstremt heldig, som kan være her i denne perioden. Det er godt å være på havet og være mye alene. Jeg har ikke autopilot og må sitte ved roret hele tida, og får mye tid til å tenke over ting. Det er aldri kjedelig, forklarer Gerats.

Foto: Rune Ottarsen

Hun skal bruke sommeren på å seile båten til Svalbard. Ensomhet er ikke noe problem. 

-Når jeg er på jobb er jeg ansvarlig for 20, 30, 40 gjester, så det beste med egen båt er å kun bestemme over meg sjøl. Jeg kan lage en plan om morgenen, men bare ombestemme meg. Så det er fantastisk, og en stor frihet, smiler seileren.

Foto: Rune Ottarsen
Foto: Rune Ottarsen