– Et unikt tilbud med liv og røre

– Vi har et unikt tilbud med liv og røre i et aktivt gårdsmiljø. De skal kjenne det inni her, sier Børre Ertzaas og klapper seg på hjertet.

Mellem Bo og Omsorg AS på Mellem Gård i Dyrøy kommune har et tilbud til mennesker fra hele landsdelen med psykisk utviklingshemming, demens, flere grader av AD/HD, rus, sammensatte psykiske vansker, og de som trenger arbeidstrening eller avlastning. 

I halvannen måned har Dyrøy kommune leid fire plasser. Disse vil bli tilbakeført til sine omsorgsboliger så snart det koronasmitten er under kontroll.

Beboer Sølvi Melinda Andaal, vernepleier Siv Larsen og eier Tone Pettersen. Foto: Rune Ottarsen

Med stjerner i øynene og et smil om munnen står Sølvi Melinda Andaal midt i flokken med villsauer og kaster brødbiter ut i lufta. Ivrige sauer kappes om maten, og noen spiser rett fra hånda til Andaal. Hun er en av fire brukere som bor på Mellem Gård, mens omsorgsboligene deres står i beredskap, som karanteneboliger for mulige koronapasienter.

Vernepleier Siv Larsen og beboer Sølvi Melinda Andaal. Foto: Rune Ottarsen

– Det er finere å være her, sier Andaal, som i tillegg til å mate sauer også får holde lam og kjøreturer med hest og vogn.

– Det blir ikke siste gangen, forteller Andaal bestemt, og gleder seg allerede til neste kjøretur før hun er ute av vogna.

Sølvi Melinda Andaal på kjøretur med Benedicte Kristiansen som kusk. Foto: Rune Ottarsen

Vernepleier Siv Larsen ser forandringer hos pasientene.

– Dette er veldig godt for sjela. Det å være i naturlige omgivelser sammen med dyr og folk er veldig bra. Her får de se syklusen i hverdagen på en gård. De trives, og koser seg med å være ute og se hva som skjer, forteller Larsen, som er vernepleier i Dyrøy kommune.

Mathias Bakken. Foto: Rune Ottarsen

Mathias Bakken (22) fikk forberede seg på voksenlivet på Mellem Gård. Nå er Bakken assisterende butikksjef på Coop Prix i Brøstadbotn, hvor han har jobbet i tre år. Før det var han to år på Mellem Gård, og er bestemt på at oppholdet var avgjørende for at han er i fast arbeid i dag.

– Det har bygd ei sjøltillit og ei trygghet i det å komme ut i arbeidslivet. Og det å vokse som person; den menneskelige utviklinga for å komme seg videre fra et ungdomsstadium og inn på veien til å bli voksen. De har en kompetanse og en evne til å se mennesket og mulighetene, og hjelpe riktig vei. Jeg fikk god trening i det å bo alene, klare meg sjøl, og utvikle meg sjøl, forklarer Bakken.

Benedicte Kristiansen. Foto: Rune Ottarsen

Fra hun var åtte år har Benedicte Kristiansen (19) vært jevnlig på Mellem Gård i helgene. Nå får hun arbeidstrening på gården og botrening i et lite hus på tunet.

– Det er så spesielt å være her, for vi får jobbe med dyr. Det blir som en terapi for oss, som er hesteelskere og glade i dyr. Jeg blir så glad inni meg av å være her. Mellem får opp humøret mitt.

– Det er jo rart ikke å bo heime og få alt servert. Nå får jeg hjelp til å forberede meg til jeg skal flytte og bo helt alene, forteller Kristiansen.

Benedicte Kristiansen foran hytta hun bor i på Mellem Gård. Foto: Rune Ottarsen

Eierne Tone Pettersen og Børre Ertzaas har fokus på et helhetlig tilbud med vekt på fysisk – og psykisk helse.

– Her kan de bruke så mange av sansene og evnene sine. Det å gi dem et verdig sosialt liv og vise dem respekt for det de er, for de er jo unike mennesker, som er artige, kule og fullt og helt seg sjøl. De har hver sine personligheter, hver sine problemer, som ikke alltid er like enkle, men det er jo flotte folk. Bare se hvor glad Sølvi blir når hun får mate dyrene. Bare se hvordan alle blomstrer opp, hvis du tar en hund eller katt inn på ei demensavdeling, forklarer Pettersen. 

Eierne Tone Pettersen og Børre Ertzaas med stortraveren Myr Faksen. Foto: Rune Ottarsen

– Vi har et unikt tilbud med liv og røre i et aktivt gårdsmiljø. De skal kjenne det inni her, sier Børre Ertzaas og klapper seg på hjertet.

– De får positiv energi og blir i bedre humør av å være ute i frisk luft. Vi er opptatt av at de skal ha et verdig liv. Alle mennesker er slik at de føler seg bedre hvis de får lov å yte. De råtner på rot, hvis de ikke gjør noe meningsfylt. Det er så viktig å føle mestring. Vi vil skape vinnere, og her kan alle bli vinnere, fortsetter Ertzaas.

Beboere, pleiere og én besøkende i solveggen. Foto: Rune Ottarsen

– Det er for mange helseselskap som er opptatt av profitt og økonomi, slik at de glemmer menneskene i regnestykket. Vi ønsker å skape arbeidsplasser og øke kompetansen lokalt og regionalt. Målet er å skape aktiviteter og et verdig liv for brukerne. Den største gulrota vår er å hjelpe mennesker, påpeker Ertzaas.

Ved behov, så ønsker paret å bygge flere omsorgsboliger i nærområdet til gården.

– Vi tenker framover, men vil bygge sakte. Jeg har stor tro på å bruke gården som base og aktivitetssted, og boenheter i gangavstand. Vi har gården, naturen og et unikt opplegg. Jeg har ikke funnet andre med en sånn unik plass for brukerne, forteller Ertzaas.

Mellem Gård ligger på Espenes ved Brøstadbotn i Dyrøy kommune. Foto: Børre Ertzaas