– AMFI går søkkanes bra

Stig Bergheim styrer AMFI Finnsnes mot rekordomsetning etter 15 år i rundkjøringa i Finnsnes sentrum.

– Vi styrer mot 500 millioner i omsetning i 2020, og har økt fra 240 millioner det første året, så vi har kjemperesultat. Mye av handelslekkasjen er stoppet og vi har fått inn firma som var helt science-fiction å tro på, slik som Clas Ohlson og Burger King. Vi har nok vært med på å gjøre Finnsnes til litt mer by, smiler senterleder Stig Bergheim.

Hilde Lyngås og Mathilde Myrbakk hos B-Young i ivrig diskusjon med Stig Bergheim.

– Det har gått «søkkanes» bra, og går «søkkanes» bra. Vi er et stort senter i en liten by, for vi har nå 45 butikker, som gjør oss til et middels stort senter i Norge, og omsetningsmessig i AMFI-systemet så har vi et resultat pr kvadratmeter som er helt i norgestoppen. I starten var AMFI Finnsnes dømt nedenom, men vi har nesten ikke hatt ledige lokaler og utskiftning disse 15 årene, forteller han.

Selv om de 45 butikkene er selvstendige leietakere ønsker ikke Bergheim å sitte på kontoret hele dagen. Den engasjerte senterlederen bruker mye tid ute i miljøet.

– Mye av jobben består av å være ute i butikkene. Se hva som skjer og være en diskusjonspartner. Være tilstede, motivere og gire dem opp, eller stoppe eventuelle konflikter i emning. Det å være en motivator er kanskje en av de viktigste delene av jobben min.

Stig Bergheim i prat med kundene Frits og Harriet Bergli. Foto: Rune Ottarsen

AMFI Finnsnes har ikke treningesenter, men kjøpesenteret er et treningssenter i seg selv, spesielt før jul.

– Det er sjelden jeg har under 10.000 skritt for dag. Fra kontoret og bort til Clas Ohlson er det 230 meter, så på en tur dit og tilbake går jeg en halv kilometer. Rundt juletider er det ikke en dag under 15-20.000 skritt, og noen dager mer enn det, så det blir mye bevegelse og god gratis trim, flirer Bergheim hjertelig.

Adam Karlsen og Sondre Nes fra Finnsnes Ungdomsskole er utplassert hos Sport Outlet. Foto: Rune Ottarsen

Bergheim trives godt i jobben, men jobben som senterleder slutter ikke når han drar hjem fra jobb eller når senteret er stengt.

– Det er en veldig spesiell jobb, for det er ikke en ni til fire-jobb, men 24/7. Og folk har ingen hemninger om å ringe om det er lørdagskveld eller søndag. Jeg har fått telefon på første juledag fra de som lurer på hvorfor senteret ikke er åpent. Ei dama ringte fordi hun hadde fått «rygghaill» fordi ingen hadde hjulpet henne å bære varene ut i bilen, og nå hadde jeg ødelagt jula for henne og mannen. Telefonen ringer natt og helg. Finner de et hår i burgeren, gavekortet ikke fungerer eller får parkeringsbot, så ringer de senterlederen. Det er ikke like artig bestandig, men jeg må bare ta det med et smil, forteller han.

Lunsjprat med Peggy Johansen, Nille og Jonny Hansen, Clas Ohlson. Foto: Rune Ottarsen

– Hva gjør deg til en god senterleder?

– Du må være leken og tørre å tenke utradisjonelt. Det å være litt sirkushest og gjøre alt mulig.

Jeg er en tallfrik og elsker tall og se hvordan utviklingen er, og se hvordan besøkstallene er og se hvordan omsetningen er. Det trigger meg. Også er det utrolig artig å kunne skape en møteplass; en plass folk ønsker å komme. Selv på en dårlig dag er det rundt tre tusen mennesker innom her. Jeg er jo en utålmodig sjel, så jeg synes at det er artig å få med meg de ansatte på utradisjonelle ting, slik som gudstjenesten før jul. Vi er kanskje alene i Norge, kanskje i hele verden, som har gudstjeneste på kjøpesenter, og vi fyller jo senteret med mer folk enn i kirka, og folk sier det blir ikke jul før de har vært på gudstjeneste på AMFI. Da har jeg plutselig skapt noe alle andre ikke har gjort. Mottoet vi lagde for 15 år siden var: Hva kan vi gjøre, og hvordan kan vi gjøre det annerledes? Det spør vi oss før alle aktiviteter vi skal gjøre, oppsummerer Bergheim.

Styreformann Knut Bentsen forklarer hvordan det nye lokalet til Hærpetreet organiseres. Foto: Rune Ottarsen

Det har skjedd mye i Finnsnes disse 15 årene, og spesielt de siste årene med Finnsnes Handelspark, oppgraderingen av Refa Brygge og sist da Jysk inntok byen i Midt-Troms. Bergheim vil gjerne ha butikker også rundt kjøpesenteret.

– Finnsnes Handelspark har vært en styrke, Jysk har vært en styrke, REFA Brygge har vært en styrke, og ikke minst Biltema, for disse har vært med på å stoppe handelslekkasjen. Skal AMFI fungere, så må vi ha et levende bysamfunn, ellers blir vi bare et kjøpesenter i ei rundkjøring, og det er ikke nok for å trekke kunder. Vi er avhengige av torgdager og alle arrangementer, enten det er turn eller fotball, og vi er avhengige av at butikkene i Storgata og ellers i sentrum går godt, opplyser senterlederen.

Stig Bergheim. Foto: Rune Ottarsen

Bergheim er stolt av bygget som var med i starten av den enorme veksten i Finnsnes sentrum. For 15 år siden var folk ikke like positiv til det buede bygget ved inngangen til Storgata.

– Da dette bygget kom opp i 2005 var det enormt med skriverier om skammens mur, klagemuren, og at det så ut som et fengsel, men nå synes jeg at senteret har blitt vanvittig fint. Det er fargerikt, det er spesielt arkitektonisk, og inni med de buede gangene har det blitt suverent fint. AMFI skal være et møtested, og møteplassen har vi blitt kalt, og det synes jeg er et kjempegodt navn.

Senterlederen ser innom Tina Fossbakk og Christiane Ånetsen på Vita. Foto: Rune Ottarsen