Har blitt mer by – stor på handel

At Finnsnes fikk lov å kalle seg by fra år 2000 har vært en vits for mange, men 20 år etter er det visst ikke så latterlig likevel. Takket være flere kjøpesentre i sentrum og stor vilje til utbygging ligner den lille byen i Midt-Troms mer og mer på by.

– Det var mange som flirte av at vi ble by i 2000, men vi er på vei til å bli en fin by. Her er mye som skjer og stadig nye butikker, slik at det er en vekst i antall butikker på Finnsnes. Det virker som et større og større omland søker til Finnsnes. De som tidligere dro til Tromsø tar like gjerne turen til Finnsnes, for de finner alt de trenger her. Vi har kunder som kommer fra Tromsø for å handle, sier Siv Furøy, daglig leder ved Møbelringen Myre Møbler de siste ni årene.

Thomas Johnsen, Hege Vigstad, Stig Bergheim og Siv Furøy. Foto: Rune Ottarsen

Spesielt byggingen av boligblokker synes Furøy skaper bypreg.

– Nå har det kommet boligblokker, som er veldig typisk by, men vi har en vei å gå i utseende på byen. For noen år siden hadde vi ingen leilighetsblokker, og nå popper de opp over alt. Det er jo et typisk byfenomen at folk søker inn til sentrum i mindre leiligheter, forteller hun.

Senterleder ved AMFI Finnsnes Stig Bergheim er stolt over næringslivet i byen.

– Det er en fantastisk oppblomstring på Finnsnes, og en fantastisk positivitet og utbygging, nesten uten sammenligning i Nord Norge. Tromsø er jo magneten når det gjelder bygging, men det har skjedd utrolig mye på Finnsnes de siste årene. Det blir mer attraktivt å bo i regionen når handelstilbudet blir bedre, enten det er restauranter, kaféer eller butikkjeder. Alt er med på å trekke positivt, forklarer han.

Finnsnes Handelspark samlet Europris, Biltema, Lekia og Kiwi under ett tak. Foto: Rune Ottarsen

– Hvordan ser du veien videre for Finnsnes?

– Jeg er rimelig sikker på at utviklingen blir å fortsette. Vi har planer om utbygging, kanskje ikkje innen de nærmeste to årene, men vi har planer om å bygge videre hos oss. Det skjer masse nede på Lundneset og når vi får, som jeg håper vi får, et skikkelig hotell, så tror jeg det er begynnelsen på utviklingen. Bare se på boligutbyggingen. Blokker og leiligheter bygges jo over en lav sko, svarer Bergheim.

– Også har det vært viktig for oss å få de fra Balsfjord, Målselv og Bardu til å snu bilen denne veien, i stedet for å dra til storbyene rundt, og det har vi klart, legger han til.

Skjermdump SSB. Tallene vil nok endre seg i nye Senja kommune.

Alle de fire intervjuede presiserte at omlandet er viktig for Finnsnes, og at den positive utviklingen er mye takket være vekst innen sjømatnæringene på Senja. Tall fra Statistisk Sentralbyrå viser at Lenvik kommune i 2018 lå på andreplass innen detaljhandel i Nord-Norge, bare slått av Sortland. Fra og med januar 2020 er Finnsnes senter i nye Senja kommune, så tallene vil sannsynligvis endre seg. Byen har tiltrukket seg nye kjeder de siste årene, og Bergheim forteller at den store kjøpevilligheten blant folk i regionen blir lagt merke til.

– Finnsnes er en anonym by i Norge, men når Dressmann blir årets butikk i Nord Norge og årets tredje beste butikk i 2019, når Sport Outlet har ei åpning de ikke har opplevd noen andre plasser i Norge og når Jysk etablerte seg hadde de Europas beste åpning. Det gjør at store kjeder kontakter oss og vil til Finnsnes.

Tre boligblokker har kommet de siste årene. Foto: Rune Ottarsen

Hege Vigstad kom til Finnsnes fra Harstad i 2005, og har vært konstituert næringssjef siden 2018. Hun bekrefter pågangen fra kjedene. 

– Vi har jevnlig møter med store kjeder, som ønsker tomter til bygg i sentrum, gjerne med leiligheter på toppen og detaljhandel nede. Det er interessant for kjeder å komme til Finnsnes, for de ser at det er en spennende region, forteller Vigstad.

Vigstad er begeistret over de konkrete planene om ikke mindre enn fem hoteller i nye Senja kommune, for der synes hun Finnsnes har mye å gå på.

Refa Brygge har hatt solid oppussing både inne og ute. Foto: Rune Ottarsen

– Det har vært ei «rivanes»utvikling på Finnsnes med stor vekst innen havnæringene og byggebransjen, vi er god på transport, vi er veldig gode å handle og har ligget på topp tre i Nord Norge i mange år. Mange bygninger har fått oppgradert fasadene og kommunen har som mål at det skal fortettes og bygges i sentrum, og det vil gi enda mer bypreg. Det vi mangler er et konferansehotell, som vil skape økning i kveldsaktivitet. Det er god bemanning på spisestedene også i ukedagene, så folk bør bli bedre på å bruke de tilbudene, oppsummerer hun.

Etter åtte år som elev og student i Tromsø kom Thomas Johnsen tilbake til barndomsbyen i juli 2018 og overtok som daglig leder ved Refa Brygge AS. Han er først og fremst imponert over økningen av butikker og forskjønnelsen av forretningsbyggene.

– Det har blitt mer trøkk på Finnsnes. Vi har fått flere av de store kjedene og dekker mye behov. Her er mange av de samme butikkene som før, men alt er totalrenovert, slik at det skal være attraktivt å handle. Det har blitt utrolig flott, sier Johnsen.