Liv og kvalitet

Bygdelaget Liv på Lysnes har virkelig skapt liv i bygda i 2019 – og mer skal det bli.

Å servere kvalitet fra en scene krever også kvalitet i innpakningen, og det har de skjønt i Bygdelaget Liv på Lysnes. Stemningen er satt lenge før artister og publikum møtes. Alt er lagt til rette for en flott opplevelse allerede før scenelysene blir slått på og lyset i salen dempes.

– Du er nøye med innpakninga?

-Ja, det må være ordentlig når vi henter musikere og artister fra øverste hylle, så vi må levere, og det er jo det jeg driver med til vanlig. Hvis vi ikke gjør det, så kommer de ikke igjen, opplyser David Solheim, som har en lang karriere som lydmann for flere store norske artister.

Stemningen er satt allerede før artisten møter sitt publikum. Foto: Rune Ottarsen

Fire konserter i halvåret er målet som er satt, og siden september har Marthe Valle, Lars Bremnes og Silje Nergaard inntatt den intime scenen, i tillegg til familieforestillingen «Den store mamelukk.»

– Hvorfor plutselig satse på et sånt kvalitetsnivå ute på Lysnes?

– Hvorfor ikke? Det er en følge av at jeg kjenner en del folk gjennom det jeg har jobbet med. Vi har et fantastisk hus her. Jeg har ei fantastisk kone som er helt suveren i å søke penger og skaffe støtte, forklarer han.

Silje Nergaard med band. Fra venstre: Helge Lien, Finn Guttormsen, Silje Nergaard og Jarle Vespestad. Foto: Rune Ottarsen

Sist ut var Silje Nergaard med band den første fredagen i desember. Det ble en stor opplevelse for musikere, artist og publikum – mye takket være et imponerende detaljnivå på det lydtekniske.

– David er en prins! David er en av verdens beste lydmenn, sier Nergaard bestemt, og får det bekreftet fra pianist Helge Lien.

Lys- og lydmester David Solheim. Foto: Rune Ottarsen

Mottakelsen fra publikum skapte også begeistring hos de erfarne musikerne.

– Det var en sånn varme i publikum her. Vi kjente en god, varm vennlighet og tilstedeværelse fra folk, som gjorde at det var veldig, veldig fint å spille her. Det vi kjenner her er at det er veldig personlig, sier Nergaard.

– Den stemninga som oppstår i salen kan bli magisk med flere tusen mennesker, men i dag var det helt magisk her, kommer det fra Lien.

– Vi liker å spille på slike autentiske steder, i stedet for sterile kulturhus, som ikke har historie, konkluderer Nergaard.

David Solheim, Silje Nergaard og Cathrine Solheim. Foto: Rune Ottarsen

Det er snart fem år siden David Solheim og kona Cathrine Solheim flyttet til Lysnes. I år har deres idéer og engasjement slått ut i full blomst. Spesielt Senja Barnefestival i juli gikk over all forventning.

– Vi hadde lyst til å få noe til å skje, noe som også de fire ungene våre kunne være med på. Så vi startet opp med barnefestivalen og konserter. Og litt av bakgrunnen er at David kjenner så mange i musikkbransjen, og da er det lettere å få det til, oppsummerer Cathrine.

Komité og musikere. Bak fra venstre: Cathrine Solheim. Per Tore Paulsen. Monika Paulsen. Marlene Paulsen. David Solheim Foran fra venstre:  Therese Paulsen Lena Jakobsen Henriette Jakobsen Silje Nergaard. Jarle Vespestad. Helge Lien

– Hvordan har det vært å få bygdefolk med på prosjektene?

– Vi hadde med oss noen, som hadde lyst. Da barnefestivalen ble en sånn stor suksess, så ble det et ordentlig løft for bygda, for de ble stolt av å være herfra bygda og at det var artig å være med.

– Har barnefestivalen gjort det lettere å få med frivillige?

– Ja, absolutt. Folk kommer og sier: «Æ vil være frivillig.» Og det er jo kjempeartig, så vi trenger ikke å mase, for de velger seg sjøl. Vi bare henter dem inn, flirer hun.

Med møbler fra legendariske Kranes Konditori er det stil over kaféen i bygdehuset Vonheim. Foto: Rune Ottarsen