Storfornøyde med mye kø

Fergekø i Gryllefjord er viktig for serveringsstedene og butikken i bygda, for omsetningen øker i takt med køen. Servicebedriftene ligger strategisk godt plassert like ved fergeleiet og har hatt gode tider i sommer.
– Du er glad i fergekø?

– Ja, det vil jeg tørre å påstå. For vår bransje er den positiv, svarer Bengt Øynes kontant.

Familien Øynes eier restauranten Skreien Spiseri og gatekjøkkenet og kiosken Widsten Handleri. Begge er lokalisert like ved oppstillingsplassene til de som venter på ferga til Andenes. Den Torghatten-eide ferga «Stetind» tar 49 personbiler, men likevel er det ikke plass til alle de ventende.

– Vi ser hvert år at vi har ei flott økning fra forrige år, men i år har det virkelig eksplodert på en måte vi ikke har sett maken til.

Trygve Flakstad ved Matkroken Gryllefjord og Kaianten AS og Bengt Øynes ved Widsten Handleri og Skreien Spiseri har hatt stor pågang av bonuskunder fra fergekøen.

– Hvor viktig er dette for helårsdrifta?

– Det er utrolig viktig. Hver avgang har hatt mange biler som blir stående igjen, og folk får plutselig god tid. Da vil jeg påstå at så og si alle bruker tilbudene med butikk, restaurant og gatekjøkken. Vi hadde stort trøkk også i fjor, men i år er den store forskjellen alle bilene som blir stående igjen. For oss blir dette ekstrakunder, som normalt venter til de kommer fram med å spise, svarer Øynes.

Matkroken Gryllefjord, Widsten Handleri og Skreien Spiseri ligger strategisk plassert i en triangel like bak fergekøen. Foto: Rune Ottarsen

Også butikken Matkroken Gryllefjord, som ligger enda nærmere køen, merker den store pågangen.

– Sommeren er viktig for årsomsetningen. Det er jeg ikke i tvil om, sier eier Reidun Flakstad.

– Det er enormt bra for hele bygda at fergetrafikken øker. Jeg synes trøkket har kommet tidligere og vart lenger, og i år har det stått biler igjen på alle avganger i to uker. Det er artig med trøkk, særlig hvis vi er heldige med været, smiler hun.

– Det er flott at vi kan gå på kafé og ta en kaffe eller spise, mens vi venter på ferga. Det er mye bedre å sitte på kafé enn i bilen, forklarer Ville Holopainen, som har med barna Inka og Aaro på gatekjøkken. Foto: Rune Ottarsen

Og de ventende er fornøyde med tilbudene i bygda.

– Det er flott at vi kan gå på kafé og ta en kaffe eller spise, mens vi venter på ferga. Det er mye bedre å sitte på kafé enn i bilen, forklarer Ville Holopainen, som har med barna Inka og Aaro på gatekjøkken.

– Det er veldig fint her, og vi begynte å bli litt småsultne, så det var veldig ålreit å finne en åpen kafé, så dette er vi veldig takknemlige for. Vi har vært på fjelltur og venter på noen venner for å spise middag, og så kjøre til Finnsnes, sier Martine Sletteberg, som valgte Skreien Spiseri sammen med Jordi Deu.

– Det er veldig fint her, og vi begynte å bli litt småsultne, så det var veldig ålreit å finne en åpen kafé, så dette er vi veldig takknemlige for, forteller Martine Sletteberg og Jordi Deu. Foto: Rune Ottarsen

Flakstad er stolt av å bo i ei bygd med så mange servicetilbud til fergepassasjerne.

– Det er så bra at disse tilbudene finnes, for det er klart det hadde vært tamt å stå i fergekø i timevis uten å ha verken butikk eller kafé. Det er ikke lenger en selvfølge med butikk i hver bygd, og langt i fra kiosk, restaurant og gatekjøkken. Dette er tøffe bransjer å drive, så det krever stor egeninnsats for å få det til å gå rundt, så for dem er det kjempegreit at de får sånne topper på sommeren.

Ti biler og to motorsykler stod igjen da ferga «Stetind» gikk mot Andenes. «Stetind» har plass til 49 personbiler. Foto: Rune Ottarsen

Tyske Torben Bennecke og Jannek Hustedt er på motorsykkeltur sørover og valgte å kjøpe is og brus på butikken mens de ventet på ferga.

– Her er vi nødt til å stoppe, fordi vi venter på ferga, og hadde ikke stoppet her midt på dagen ellers, forteller Hustedt.

De satte uansett pris på mulighetene i nærheten av fergeleiet.

– Vi kan spise på kafé, og handle på butikken det som vi trenger underveis på turen, sier Bennecke.

Tyske Torben Bennecke og Jannek Hustedt er på motorsykkeltur sørover og valgte å kjøpe is og brus på butikken mens de ventet på ferga. Foto: Rune Ottarsen

Butikken tilbyr også overnattingsmuligheter for turister med Kaikanten AS, men i år har det vært stor pågang fra folk som ikke fikk plass med siste ferge og må overnatte. De har tatt i bruk ei lita leilighet og en hybel i butikkbygget på det mest hektiske.

– Vi prøver å være serviceinnstilt og gi et best mulig tilbud til kundene. Når det blir folk igjen blir det fort fullt, og vi må gjøre reserveløsninger for å få plass til alle. Vi gjør vårt beste for at folk skal få en plass og sove, forteller Trygve Flakstad.

Det største problemet er at samtidig som flere og flere turister passerer gjennom Gryllefjord, så er ikke tilgangen på toaletter stor. For 23 år siden innredet eierne et toalett på baksiden, som et servicetilbud til kundene.

– Til toalettet opplever vi at det er kø nesten opp til veien, og i verste fall kan de stå opp mot 45 minutter og vente, forteller Flakstad.

På baksiden av Matkroken Gryllefjord er den eneste toalettmuligheten for de ventende. Gjester på kafé og restaurant har selvfølgelig tilgang på deres toaletter. Kaikanten AS har utleie av hus like bak butikken. Foto: Rune Ottarsen