Rugby-bygda

Mens sambygdinger bruker vinteren på ski i løypene på Vangsvikfjellet har tre av innbyggere i lille Vangsvik på Senja valgt rugby som sin aktivitet. Hver onsdag kjører én 15-åring, én landslagsspiller og én flykning inn til Olsborg i Målselv for å trene.

Australske Brett Harvey er gift norsk og bosatt i Vangsvik, og har vokst opp med rugby i hjemlandet. I Norge må utlendinger bo i fem år før de får spille på det norske landslaget, og Harvey fikk endelig sin debut i oktober.

– I Australia er rugby det samme som å gå på ski i Norge. Du begynner å lære det når du er tre, fire, fem år. Rugby er en del av livet i Australia. Jeg fikk betalt for å spille rugby hver uke. Da jeg var 17 år fikk jeg bedre betalt å spille rugby i helga enn 40 timer som snekker, forklarer Harvey.

Nikolaj Nyheim forsøker å passere Brett Harvey. Foto: Rune Ottarsen

Treningsmulighetene for Harvey kom nesten samtidig som landslagsdebuten, da to ildsjeler i Målselv startet med treninger. Harvey dro med seg to sambygdinger, så nå er de fem faste på treningene. 15-åringen Nikolaj Nyheim og syriske Reber Atto elsker utfordringen med rugby.

– Jeg liker å spille rugby, fordi vi springer i to timer. Det er god trening med fart og teknikk, sier Atto, som kom til Norge som flykning i november 2015.

Reber Atto takler Svein Gunnar Samuelsen. Foto: Rune Ottarsen

– Rugby er god trening for kroppen. Vi springer hele tida, og må være fysisk og psykisk sterk. Jeg må presse meg sjøl, for det er tungt hele tida. For meg er det positivt, artig og lærerikt, for de erfarne lærer bort hvordan vi skal spille ordentlig rugby. De kan det godt, og det blir mer enn å trene bare for å trene, forteller Nyheim.

På det meste har det vært ni på trening, og tre av dem er norske landslagsspillere. Foreløpig har det blitt én kamp for det nystartede laget, med britiske elitesoldater som motstandere.

– Det var en tøff kamp, det var tungt, og jeg har en lang vei å gå fysisk, Den ene var en svær Viking, og jeg spratt tilbake da jeg prøvde å ta ham, men det var jo artig, smiler Nyheim.

Det er stor intensitet på treningene. Foto: Rune Ottarsen

-Hurtighet er også viktig?

– Jeg som trodde jeg var rask, er treg når jeg spiller rugby, svarer 15-åringen.

Harvey tror unge Nyheim har det som skal til, for å bli en framtidig landslagsspiller.

– Hvis han trener med meg, og jeg hjelper ham, tror jeg han kan ha mulighet til å spille for Norge i framtida, hvis han har lyst. Han er bare 15 år, men er sterk og veldig flink, og kommer til å bli stor og kraftig, sier Harvey.

Alternative treningsformer. Foto: Rune Ottarsen

Harvey skal representere Norge mot Irland i Dublin i april og VM-kvalifisering mot Hellas i London måneden etter. Hvis Hellas beseires blir det nye kamper mot Skottland i oktober og Russland i november. Med seier i én av de to siste kampene blir det VM-spill i England i 2021. Det håper selvfølgelig australieren, som trodde det var over med rugby da han flyttet til Norge.

– Jeg begynner å bli gammel, men har noen år igjen i kroppen, så jeg må bare bruke sjansen. Jeg liker å bruke kroppen. I rugby må jeg være sterk og springe fort. Jeg bare elsker det, smiler han.

Lekende lett for Brett Harvey. Foto: Rune Ottarsen

Svein Gunnar Samuelsen og Llyr Bowen kom på idéen om rugby i Målselv. Begge har erfaring fra tidligere. Bowen spilte ti år i Wales, men har vært borte fra spillet i 12 år.

– Det er godt å være tilbake i spill. Jeg håper dette kan bli noe for ungdommer i området.

Llyr Bowen med full fart forover. Foto: Rune Ottarsen

Samuelsen fikk smaken på rugby da han spilte to år for Bodø Barbarians.

– Det var da jeg fikk kjærlighet for rugby. Rugby er tungt, men veldig artig, en fin måte å komme i form og det er også et fint brorskap innenfor rugbyen. Vi er et lite samfunn med rugby, og alle tar vare på hverandre. Det er plass for alle. Rugby er noe av det beste jeg vet, og ser fram til dette hver uke, forteller Samuelsen.

Og det å ha med landslagsspiller Harvey på trening synes han er stas.

-Det er fint å ha han med på trening. Han har mye innsikt og hjelper alle sammen. Brett spiller iherdig, og vi får virkelig testet oss. Det er en prøvelse for oss andre å holde følge, oppsummerer Samuelsen, som ønsker seg enda flere på trening.

-Vi ønsker flere på trening. Liten, stor, ung eller gammel, så lenge du føler du takler det, så får du være med.