Starten har gått for øvingene til “Jul i hjertet”.

Senjakultur har sett litt på øvingene til forestillingen “Jul i hjertet” av Ola Bremnes, og merker fort at dette blir morsomt, mye glimt i øyet, julestemning, hjertevarme og konflikter som må løses.

– Han Ola skriv jo alltid tekster som er nær og kjær, og det får han makalaust til i “Jul i hjertet”. De karakterene han har laget, og de små dryppene i teksten viser at Ola er en humorist. Her er mye morsomt.

– Det er masse humor innvendig i alle karakterene, og gjenkjennelsesfaktoren til dagens samfunn med handel og næring er der. Kanskje får du kjenne litt på dette med hva jula egentlig handler om, forklarer skuespiller Alexander Rindestu, som har regiansvar sammen med Svein Spjelkavik.

Ola Bremnes, Malin Møller Jørgensen, Sindre Olav Fredriksen og Alexander Rindestu på startstreken med produsent Veronica Stensrud. Foto: Rune Ottarsen

Med erfarne skuespillere som Alexander Rindestu, Jeanette Solbakken og Maja Skogstad, og nyutdannede Sindre Olav Fredriksen på scenen, er det to som tar dette som god læring.

– Hvordan er det å få jobbe med profesjonelle skuespillere?

– Det er ufattelig lærerikt. Det å få se og høre hvilke metoder de bruker når de jobber på scenen, og at vi jobber to uker intensivt, slik mange skuespillere gjør. Og Alexander sier at de også lærer av oss, så det er en gjensidig læringsprosess, forteller Malin Møller Jørgensen, som går andreåret på dramalinja på Kongsbakken.

– Det er fantastisk å få være med på noe som jeg kan sluke inn masse lærdom hele tida. Dette er spesielt artig siden jeg jobber med teater på kulturskolenivå, og nå får jeg være i den situasjonen som jeg setter elevene i, forklarer Monica Karlstad, inspektør i Målselv kulturskole.

Monica Karlstad, Jeanette Solbakken og Maja Skogstad storkoser seg på øving. Foto: Rune Ottarsen

Jeanette Solbakken elsker å være på scenen, og gleder seg enormt til premieren første desember.

– Jeg synes det er fantastisk flott å få jobbe med så mange kvalitetsfolk i forkant av jul, og få anledning til å lager dette nydelige julespillet for både barn og voksne, for her er det humor for alle. Vi gleder oss, og når det blir desember, så blir den store juleforestillingspakken åpnet opp, smiler Solbakken.

Maja Skogstad og Sindre Olav Fredriksen arbeider som skuespillere i Oslo, men synes det er noe ekstra ved å få spille på heimebane.

– Det er veldig fint å kunne komme heim og spille teater. At det nå faktisk produseres egenskapte stykker på Finnsnes synes jeg er et enormt modig og fint tiltak av kulturhuset og kommunene. Og her oppe kan eg snakke så bredt som eg bare vil, og alle forstår meg, flirer Fredriksen.

– Det er kjempestas å komme hjem og være med her jeg var med på UKM.. Vi er helt i starten av øvingene, så det er spennende å se hvordan det blir når vi får jobbet ordentlig med det, smiler Skogstad.

Produsentene Karin Olsen og Veronica Stensrud omkranser regissørene Svein Spjelkavik og Alexander Rindestu. Sistnevnte har også hovedrollen. Foto: Rune Ottarsen

Selv om skuespillerne og regissørene tilpasser og justerer mye underveis i øvingene er det teksten og sangstekstene til Ola Bremnes som ligger solid i bunnen.

– Det å skrive slike historier gjør jeg bare for min egen glede. Jeg så for meg en sur butikknisse og tenkte på hva skjer når folk kommer forbi, og så utviklet det seg til ei historie. Og så var det noen her som oppfanget den og spurte om jeg kunne lage teater. Og så har det vokst, og plutselig er det masse folk på scenen, og masse styr rundt dette som tar tak i teksten og lager noe fint ut av den. Det er faktisk veldig morsomt, forklarer Bremnes.

Ola Bremnes med singelslipp på Kulturhuset Finnsnes. Foto: Rune Ottarsen

– Jeg er interessert i fortellinger og historier og sånn, og jeg finner på eventyr når barnebarna sitter på i bilen. Det ting som jeg finner på i farta, og det har jeg gjort siden jeg var veldig liten. Jeg pleide å fortelle masse rare historier for ho lillesøster Kari, fortsetter han.

God kjemi mellom Malin Møller Jørgensen og Alexander Rindestu i sangnumrene. Foto: Rune Ottarsen

– Det er en stor ære å få være sammen med han Ola, og det er utrolig stas å si at jeg har gjort noe sammen med Ola Bremens. Det er absolutt CV-materiale. Han er ingen hvem som helst, så det er ingen selvfølge å få være med på sånt. Dette er jeg veldig glad for, sier Rindestu om Bremnes.

– Det er så utrolig kult at han har skrevet hele denne musikalen og hvordan sangene passer inn i stykket. Sånn at vi bruker mye av musikken til overganger, bakgrunn, stemning, opplyser Malin Møller Jørgensen.

Alexander Rindestu som butikknissen Oskar. Foto: Rune Ottarsen