Kraftfulle steg i ei tøff retning

The Band Called Oh har, i mine øyne, tidligere vært litt for pent og pyntelig og trygt. De er nå røffere og tøffere og det kler dem sinnsykt godt. 

En datakrasj dagen etter deres konsert i Sørreisa 18.november stoppet denne artikkelen i fire uker. The Band Called Oh ferskeste musikk fortjener noen ord – og her kommer de.

Stemningsfullt i Sørreisa Kulturhus. Foto: Rune Ottarsen

Sørreisa Kulturhus fylles sakte med lokale musikkelskere som ønsker å oppleve ny musikk fra The Band Called Oh. Scenen er på samme nivå som publikum. Sofagrupper er hentet inn fra foajeen. Lamper er plassert på bordene. Stemningen er behagelig. AC/DC-gitarist Malcolm Youngs bortgang gjør at vokalist Frode Larsen krever at all musikk i anlegget før konserten skal være AC/DC. En fin gest som viser at en vokalist kjent for myk soul også kan rockehistorien.

Fra venstre: Eirik Fjelde, Jonas Karlsen, Morten Steene, Arnljot Nordvik og Frode Larsen. Foto: Rune Ottarsen

The Band Called Oh har et solid repertoar. Låtene fra førsteplata Stereosoul er behagelige og glir lett inn i øret, men mangler en eller to som overrasker og tar litt tak i deg. Det har de gjort noe med på Guerrilla Gardening. Sannsynligvis helt ubevisst, men likevel kraftfulle steg i ei tøff retning. Det er som om de har latt det gro litt flere ukjente arter i blomsterbedet, sluppet noen villblomster inn i hagen og latt litt ugress få leve i det velklipte bedet, samtidig som de har hentet inn velsmakende urter fra alle himmelretninger.

Eirik Fjelde, Jonas Karlsen, Morten Steene, Arnljot Nordvik og Frode Larsen. Foto: Rune Ottarsen

Å trø så ulike musikalske typer som vokalist Frode Larsen, gitarist Arnljot Nordvik, organist Eirik Fjelde, bassist Morten Steene og trommeslager Jonas Karlsen i samme band er i utgangspunktet nesten absurd. Men det fungerer. Denne sjangermiksen som kommer ut av høyttalerne er på høyt nasjonalt nivå. Dyktige musikere overlapper hverandre, kler hverandre og er himmelsk samspilt. De har skapt musikk med detaljrikdom og kvalitet i alle ledd. Et band med stor b.

Frode Larsen, Morten Steene og Arnljot Nordvik. Foto: Rune Ottarsen

De har utviklet seg sammen og perfeksjonert denne stilarten som de muligens er alene om. Frode Larsens vokal holder seg ikke lenger så totalt innenfor komfortsonen. Larsen presenterer en røffhet som tidligere manglet. Han tør å teste ut bristepunkter og trøkker til med energi og sjel. Og det kler en så dyktig vokalist utrolig godt. Frode Larsen har løftet seg selv flere hakk, og det samme har resten av bandet. En ny tøffhet i instrumentene og et tydeligere mål for hvordan de ulike instrumentene presenteres. Freidigere, frekkere og funky.

Kom deg på konsert med The Band Called Oh, lytt til deres musikk hvor enn du er og støtt et band som tør å ta nye veier som løfter fram herlige låter. Og konserten i Sørreisa viste helheten: Elegante entertainere, solid repertoar og en frontfigur som lekkert knytter publikum til sangene.

Eirik Fjelde, Frode Larsen og Jonas Karlsen. Foto: Rune Ottarsen