Endelig i Troms – og det er gratis

En gyllen mulighet. Tre år med gratis danseopplæring. Her er det bare å kaste seg med, for fine opplevelser vil stå i kø for deltakerne. 

Ikke bare vil du lære en kul danseform. Du vil få bedre balanse, kroppsbeherskelse og selvtillit med i pakken. Dette treårige prosjektet er for ungdommer i Troms i alderen 15 til 19 år. Ved å få med deg venner og kjente fra ditt nærområde kan du sørge for at helgesamlingene blir i nærheten av deg.

Gå inn på nettstedet bygdadansar.no og meld deg til tjeneste. I midten av september startet prosjektet.

“Bygda Dansar” har eksistert i over 10 år og en rekke fylker har gjennomført prosjektet. Intruktør for flere av dem vil være instruktør også i Troms. Instruktør, koreograf, innovatør og danser i “Kartellet” Sigurd Heide har med seg danser og instruktør Torill Steinjord. Sammen skal de lære ungdommene i Troms å danse folkedans.

Instruktør Torill Steinjord, daglig leder Folkemusikk i Nord, Terje Foshaug og instruktør Sigurd Heide. Foto: Rune Ottarsen

– Det er veldig sosialt. De får sjansen til å møte ungdommer fra hele fylket, folk man kanskje ikke blir kjent med ellers. Møte andre ungdommer, men også på tvers av generasjoner møte flinke dansere, forklarer Steinjord.

I starten er det rekruttering og interesserte får smake og prøve på hva prosjektet innebærer.  Utfordringene kommer etter hvert. De får lære mye dans før det settes opp forestillinger, men jobber med det sceniske hele veien.

– Undervisningen tilpasses hver enkelt. Det er jo forskjellige mennesker som kommer og trenger ulike måter å lære ting og har ulike kvaliteter, utdyper Heide.

– Hvis det er flere på ett sted så kan det være at vi kan møtes en kveld eller en gang i blant og få jevnere oppfølging. Det kommer an på interessen. Det er ønskelig med ukentlige øvinger flere plasser, slik at vi får en bra frekvens på dansingen, forteller Steinjord.

De stedene det er flest ungdommer vil det være øvinger.

– Vi vil være der ungdommene er og forhåpentligvis blir det flere steder i Troms, påpeker Steinjord.

Fra venstre: Daglig leder i Folkemusikk i Nord, Terje Foshaug, instruktør Torill Steinjord og instruktør Sigurd Heide. Foto: Rune Ottarsen

– Det er et materiale som vi vet fungerer godt, og som de siste 10-15 årene virkelig har blomstret. Vi trenger dansere. Det utdannes mange musikere, men ingen tilbud innen tradisjonell dans, kommenterer Heide. 

– Som alle kunstformer så er også dette en måte å utrykke seg. For noen er det fotball eller hardrock, og for noen er det dans. I Oppland hadde vi to hardrockere som kom fra steinhardt hardrockmiljø som konventerte til folkedansen, forteller Heide.

– Og de endte med å sy hver sin bunad, flirer Steinjord.

Daglig leder i Folkemusikk i Nord, Terje Foshaug, åpnet prosjektet med snorklipping under årets Kalottspel. Foto: Rune Ottarsen

Instruktørene forklarer hvorfor de elsker dans.

– Det at du ikke trenger å si noe, og får uttrykke deg med kroppen og bruke energien. Det er ikke alt som kan sies med ord, forteller Steinjord.

– Jeg synes det er artig å leke med ubalansen og ha såpass god kontroll at man kan utnytte det til fulle. Det å ta sjanser og bli overrasket over at kroppen styrer seg sjøl. Det er leken som er det artige, smiler Heide, og legger til:

– Det er artig å danse med bra musikk. Uten bra musikk hadde jeg ikke danset.