Gårdsbesøk på sykehjemmet

Smil, glede og barnlige hyl fra godt voksne er like herlig som barnelatter. 

Noen dager blir så utrolig mye finere enn andre. Denne dagen kommer til å sitte i kroppen lenge. Dyrebesøk på Tranøy Sykehjem på Stonglandseidet gjorde godt for alle som var tilstede. 

Et hjertelig møte mellom geit og Else Nybrott. Rosita Nyheim bak. Foto: Rune Ottarsen

Å se gleden i øynene. Å se hvordan gamle hender strekker seg for kose med dyrene. Å høre gledeshyl når en ponni stikker hodet bort og hilser. Hjertelige møter.

Rosita Nyheim med ponnien Missy hilser på Else Nybrott, som svarer med et hjertelig gledeshyl. Aktivitør Linn Elisabeth Nilsen er like fornøyd. Foto: Rune Ottarsen

En fantastisk flott dag og et blinkskudd fra Rosita Nyheim og Knut Andreassen som kom med dyrene fra Vangsvik for å gi beboerne en spesiell dag.

– Kjempeflott! Jeg er dyregal, og det har jeg vært bestandig. Jeg er så glad i dyr. Det er så flott å være her ute, fortalte Torgunn Finjord. 

En strålende fornøyd Torgunn Finjord. Foto: Rune Ottarsen

Sammen med de andre beboerne på Tranøy Sykehjem fikk de besøk fra Brennlia Gård i form av en ponni, tre geiter tre høner og en hane.

– Det er jo kjempetøft! Du lever deg inn i den gamle tida, slik det var før, stråler Ruth Pettersen.

Ruth Pettersen var ivrig å kose med dyrene. Foto: Rune Ottarsen

– Jeg synes det er artig. Et lite avbrekk fra det vanlige vi har innpå her. Vi lever lenge på det her, smiler Pettersen.

En høne og en hane la seg fint til rette i hvert sitt fange. De unge geitene hoppet, spratt og stanget hverandre lekent. Joda, livet med dyr har mer verdi enn uten.

– Det er helt spesielt. Du får ei forkjærlighet for dem, særlig når du steller dem, forklarer Pettersen.

Herlig sameksistens utenfor sykehjemmet. Foto: Rune Ottarsen

– Innvendig er dyrene akkurat som oss, på en måte. De ser, føler og forstår. De føler hvis man ikke er glad i dem, og føler det hvis man er glad i dem, forklarer Finjord.

– Jeg savner den tida med dyr. Ungene brukte å si det: Det er så artig med deg mamma, for du kommer heim med dyr uten at vi har spurt og mast, flirer hun hjertelig.

En flott dag for beboerne. Foto: Rune Ottarsen

Etter hvert ble det ganske mange ute ved plenen og bålpanna, og sykepleiere, hjelpepleiere og assistenter var like ivrige som pasienetene.

Aktivitør i Tranøy Kommune, Linn Elisabeth Nilsen, satte stor pris på iniativet fra dyreeier Rosita Nyheim.

– Et kjempeinitiativ for å få de eldre ut og gi dem en bedre hverdag. Ikke bare sitte inne. De blir jo kjempelykkelig bare av det å komme ut, forteller Nilsen.

Gudrun Solbø i nærkontakt. Foto: Rune Ottarsen

At besøket har effekt langt utover selve besøket bekrefter hun gjerne.

– Dyr er trivsel, og sikkert en trygghet, siden de har vært unge og hatt dyr. Så dette er en trygg og kjent hverdag for dem. Vi merker at de blir roligere av å være sammen med dyr. Jeg tror dette har ei god virkning på dem, forklarer Nilsen.

Foto: Rune Ottarsen