Sjela i havgapet

Roen har overtaket under årets ArtiJuli på Kråkeslottet. Kunsten er nedskalert og de energiske og spinnville installasjonene er borte. Igjen står kunst som må beskues på detaljnivå. 

Utsnitt av kunst av Henrik Nordahl. Foto: Rune Ottarsen

Under dette årets ArtiJuli ligger kunsten sterkt i detaljene. Du må bruke tida godt, la deg forføre av detaljene og se bildene fra flere vinkler. Det er ikke den spinnville kunsten. Ingen installasjoner. Nedskalert i mengde, men ikke kvalitet. Fargene forfører deg. Detaljene berører deg.

Godbitene er ikke fotografert. De må du oppleve på Kråkeslottet ut juli måned.

Elind Rui Blix sine bilder uten UV-lys. Foto: Rune Ottarsen

– Bildene har sykt fine farger. Jeg har aldri sett nordlys før, men nå kan jeg si at jeg har gjort det, smiler Stine Granly.

– Det var veldig mye kult. Det var overraskende. Ikke helt det jeg hadde forventet, forteller Tone Djønne.

Sjela, kaka og kaffen. Foto: Rune Ottarsen

– Hvordan er det å finne kunst her ute som er mer naturlig å finne i byer som Oslo, Bergen og Trondheim?

– Jeg ble sjokka. Vi går på prosjektledelse innen kunst og dette er noe jeg vil lage en eller annen gang. Der de som ikke får sett så mye kunst får sett. Det er veldig kult og inspirerende, også mye sjel, ja, mye sjel, svarer Tone Djønne engasjert.

Stine Furuly, Vilde Noreng, Tone Djønne og Jenny Noreng. Foto: Rune Ottarsen

Kombinasjonen av kunst og kaker er perfekt. Kakene er kunstverk i seg sjøl, smakfulle og lekre. Kaker og kaffe kan nytes ute. Soldagene på Kråkeslottet er usedvanlig vakre. Søstrene Vilde og Jenny Noreng bare må innom ArtiJuli. Det er Vilde Noreng som har med seg studievenninene Stine Furuly og Tone Djønne. 

– Dette er jenter jeg møtte i Oslo som jeg var så heldig å få med meg opp hit. Jeg tenkte at de må få se det som er fint på Senja. Bøvær er det fineste stedet, og Kråkeslottet er det kuleste huset og da passer det ypperlig at det er festival også, forklarer Vilde Noreng smilende.

Slottsforvalter Georg Blichfeldt viser fram kunsten til Filip van Kerkhoven. Foto: Rune Ottarsen

– En belgisk kunstner som kom for å skrive, men som bare måtte male da han opplevde lyset og været, det var mye vær den perioden med vekslende lys. Den svarte veggen som bygde seg opp her ute med sola på den andre sida. Lyset får en helt annen karakter i slikt vær og blir mye sterkere når det får noe å stå opp i mot på et annet vis enn når himmelen er klar, forteller Georg Blichfeldt om bildene til Filip van Kerkhoven. 

Den gode samtalen. Sommernaboene Allan Hutchinson og Georg Blichfeldt. Foto: Rune Ottarsen

Animasjonsfilmene som snurrer og går i filmrommet ute på kaia må bare oppleves. Der kan du se den nye kortfilmen “The Fisherwoman” av Augustin Rebetez og den prisbelønte “How do You like my Hair” av Emilie Blichfeldt.

Film. En scene fra “The Fisherwoman.” Foto: Rune Ottarsen
Kafeen er åpen. Foto: Rune Ottarsen