Ekte nordnorsk festival

Det er så fantastisk når kultur og natur renner samme vei. Festivalen ÅrsteinØYA har klart akkurat det. 

Årstein i Lofoten er som skapt for ekte nordnorsk festival, og det på ekte nordnorsk. Det arrangørene gjennomførte i helga var en maktdemonstrasjon av nordnorsk natur og kultur, og det nordnorske språk.

Ren idyll. Foto: Rune Ottarsen

Bookingene er utrolig gode, og ga en solid totalpakke som vil henge i lenge hos engasjerte festivalgjester. Ordsmeder som Lars Bremnes, Lisa Skoglund, Johan Aarstein og Christine Henriksen på scenen viser at det nordnorske språket er fruktbart, vakkert og salig beskrivende.

“Bob Dylan på nordnorsk” med fullt band. Fra venstre: Tarjei Antonsen, Ida Løvheim, Roger Tunheim Jakobsen, Johan Aarstein og Rikard Toften Holst. Foto: Rune Ottarsen

Nevnte Lars Bremnes, årets hovedartist, stilte med fullt band og ga en smaksopplevelse av rock, pop og visesang. En dyktig entertainer som her viste seg fram med trøkk og spilleglede. Det var også en sann glede å oppleve “Bob Dylan på nordnorsk” med fullt band og elektrisk framføring, i dobbel forstand.

Lars Bremnes var hovedartist. Foto: Rune Ottarsen

Men, for å snakke litt om pakken. Den herlige pakken som gir deg pusteproblemer lenge før musikken har begynt. Den ærverdige naturen som har lagt alt så idyllisk godt til rette med vakre fjellformasjoner, hvite strender og det stille sundet med små holmer som duppet forsiktig like utenfor. Jordene var nyslåtte og hadde god plass til bobiler, campingvogner og telt. Et paradis for de som liker vakker natur og godt selskap, og selvfølgelig god musikk.

En flott festival for folk som gjerne bruker hele helga. Foto: Rune Ottarsen

Det de hadde skapt ute på Årstein var et sosialt treffpunkt der juni krysset over i juli. Der musikken overtok for måsene. Der nordnorske ord i nydelig musikalsk innpakning kom til sin store rett. Sangtekster med godt menneskelig innhold. Tekster med humor og brodd. Et mottakelig publikum som elsket humoren mellom sangene like høyt som musikken. Et publikum som klappet heftig og hjertelig hele helga. Et publikum som danset seg smilende inn i fredags- og lørdagsnatta.

Gjestene danset seg smilende inn i lørdagsnatta til musikk fra “TooRaLoo”. Foto: Rune Ottarsen

Rolige arrangører holdt tempoet nede og sørget for å publikum fant roen til å nyte smaksopplevelsene fra scenen. Etter fredagens konserter nøt folk lørdagen mellom bobiler, campingvogner og telt. Latter og glede. Ro og harmoni. En festival også for barna, som hadde egne plasser på gresset like foran scenen. ÅrsteinØYA er en festival som bør gå rett over i tradisjon allerede, og leve lenge. Veldig lenge.

Barn og unge med god energi foran scenen. Slikt skapes god festival. Foto: Rune Ottarsen