Sykler til dekket bord

Unikt konsept på Senja. En gourmet-tur av de sjeldne: Å sykle til dekket bord.

Senja Rundt på sykkel er bokstavelig Senja rundt og “følger fjæra” rundt nesten hele Senja. Alt er tilrettelagt og du kommer til dusj, middag og seng hver kveld. Mens du sykler kjører en bil bagasjen til overnattingsstedet.

Ruben Wilsgård Olsen syklet Senja Rundt i fjor. Foto: Rune Ottarsen

– Alt er tilrettelagt når du kommer fram. Du får dusje og stelle deg. Bagasjen er fraktet dit og står klar. Du har alt du trenger. Du går til dekket bord. På sykkelen trenger du bare matpakke og drikke, og litt ekstra tøy. En luksustur med alt lagt til rette, smiler arrangør Berit Wilsgård Olsen i Frovåg Havfiske.

Berit Wilsgård Olsen, Frovåg Havfiske. Foto: Rune Ottarsen

Turen starter og slutter i Frovåghamn med middag første kveld og oppstart på sykkelsetet morgenen etter. Første dag innbefatter to båtturer: Rødsand – Flakstadvåg og Grunnfarnes – Torsken.

– Jeg synes den første dagen er den fineste. Det er så rolig, med lite trafikk, også båtturene, sier Wilsgård Olsen.

To båtturer den første dagen. Foto: Berit Wilsgård Olsen

Dette er andre året med Senja Rundt på sykkel og det er planlagt seks turer: 14.-19.juni, 25.-30.juni, 12.-17.juli, 23.-28.juli, 13.-18.august og 23.-28.august. Det må være minimum sju påmeldte to uker før start for at turene skal gjennomføres.

Torskensenteret. Foto: Rune Ottarsen

Overnattingene er innendørs og som følger: Frovåg Havfiske, Torskensenteret, Basecamp Senja, Skoghus Vandrerhjem og Frovåg Havfiske. Lokale kan selvfølgelig ta første og siste natt hjemme hvis de ønsker. På de ulike stoppene er det muligheter for korte fjellturer, severdigheter, kirkebesøk, galleribesøk, oppleve lakseslakting, ølbrygging og annet spennende.

Besøk hos Senja Håndbryggeri. Foto: Berit Wilsgård Olsen

– Hvorfor skal folk sykle Senja Rundt?

– Fordi den er unik. Dette er det ekte Senja Rundt! Å oppleve Senja fra sykkelsetet er annerledes enn når du kjører, derfor burde mange gjøre det. Det er ikke mange som har syklet rundt øya. Du får sett nesten heile Senja. Det blir noen godbiter igjen, men det kan vi fortelle om underveis, svarer Wilsgård Olsen.

Tungeneset. Foto: Berit Wilsgård Olsen

Og turen er av det sosiale og lette slaget forteller hun videre.

– Vi har hele dagen, fra morra til kveld. Det er ingen stress-tur. Vi stopper opp og ser oss om. Du trenger ikke å være i superform.

Basecamp Senja. Foto: Rune Ottarsen

Den lengste oppoverbakken er de fem kilometerne opp Krokelvdalen, mens den lengste dagsetappen er fra Skaland til Grasmyr. Den er 78 kilometer, men ganske flat og fin.

– De som ikke er kjent på Senja blir inspirert til å komme tilbake, og de som allerede er kjent får se øya på en annen måte. Folk er i sjokk over hvor fint det er. Det er de bratte fjellene og fiskeværene. Vi følger fjæra rundt og havner tilbake i Frovåg.

Senja Rundt. Ruben Wilsgård Olsen. Foto: Rune Ottarsen

Om været ikke er det beste lover Wilsgård Olsen likevel en fin tur.

– På våte dager er det godt å komme fram og dusje og skifte til tørre klær. Neste morgen er du klar til å fortsette.

Arrangør Frovåg Havfiske. Foto: Rune Ottarsen

Og arrangørene henter gjerne deltakere som kommer med flybuss og hurtigbåt til Finnsnes og hurtigbåt til Skrolsvik.