Kråkeslottfestivalen fortsetter å levere – overraskelser

Kråkeslottfestivalen overrasker og gleder – nok en gang. Gjør deg klar til nok en herlighet av en musikalsk helg. 

Det er noe eget med Kråkelottfestivalen og det kreative, romslige, menneskelige og mystiske Kråkeslottet. Auraen og stemningen fra den magiske bygningen på holmen ved Bøvær er overført til en festival som ikke prøver å være annet enn en hyggelig affære en helg like før sommeren i nord starter. Jordnær og havnær mollstemt havbris med gladkultur i bunnen.

Foto: Rune Ottarsen

Festivalen klarer alltid å overraske, og leverer litt mer og annerledes enn forventet; nye musikalske konstellasjoner blir til og musikerne forteller at det skjer noe med dem der ute, slik at de fanges i en ro og behagelighet, på lik linje med oss som får oppleve magien i havgapet.

Følelsen av Kråkeslottet virker også på utsiden. Foto: Rune Ottarsen

Intimitet og varme fra vertsskapet og lukt og smak av vår og hverdagslighet midt i smørøyet av musikk. De har overrasket med særdeles kjente artister de siste årene som Ole Paus, Jan Erik Vold, Bugge Wesseltoft og Stein Torleif Bjella, samtidig som helt ukjente bekjentskaper får presentere seg under festivalen.

Årets program er akkurat så spennende og variert og kledelig som det pleier å være.

Ole Paus. Foto: Rune Ottarsen

Den mest unike artisten som opptrer under Kråkeslottfestivalen 2017 er Marja Mortensson i egenskap av den musikalske kulturen hun representerer, med skjulte skatter fra sørsamisk joik.

– Jeg har alltid likt musikk og lurt på hvorfor vi ikke har vår egen sørsamiske folkemusikk og lett fram de tradisjonelle joikene, forteller Mortensson.

Marja Mortensson Foto: Jørn Kristensen/Haugan Foto

Gjennom nitidig arbeid har hun laget et repertoar med joiker som ellers hadde ligget bortgjemt og kanskje glemt. 

– Jeg har gått i dybden av de joikene jeg synes er fantastisk fine og vil gjerne gjøre dem allment kjent, og ta i bruk den kulturarven vi har er utrolig viktig og noe jeg savnet i min barndom, forklarer den unge sørsamiske artisten.

Odd Nordstoga vil nok bli merket utsolgt ganske kjapt. Dylan på nordnorsk er en magisk reise i Dylans litt ukjente univers, elegant ledet av Johan Aarstein og Ida Løvheim. Måten deres to stemmer blir én er ubeskrivelig og vakker og grunnen til at deres konserter selges ut over hele Norge.

Ida Løvheim og Johan Aarstein. Foto: Rune Ottarsen

Ragnhild Furebotten er tilbake i ny musikalsk variant i sprudlende tospann med Frode Haltli. Haltli spiller også med Andreas Ulvo og Sigurd Hole, og her må nok ordet sprudlende brukes en gang til. Radiospilte Marthe Valle har blitt et kjent navn og gjester endelig Kråkeslottet. Ellen Sofie Hovland beskriver hverdagslivet på herlige måter i fin musikalsk drakt.

Vaffelkoret anno 2014. Foto: Rune Ottarsen

Geir Bertheussen Blues Express og Leafpile vil nok løfte taket på lørdagskvelden, mens Vaffekoret, kjent for sine detaljrike kvalitetsarrangementer, er denne gang koblet med sudanske Abazar Hamid og står for åpningen lørdag formiddag. Mer av programmet avsløres om et par uker med mer spennende musikalske herligheter.

Marja Mortensson gleder seg til turen nordover etter å ha besøkt Tromsø, Harstad og Riddu Riddu. Nå skal hun endelig til Senja.

– Det blir veldig spennende. Jeg har aldri vært ute på Senja, så jeg gleder jeg meg virkelig til å se landskapet og hvordan dere har det der oppe, forteller artisten.

– Pål har fortalt masse, så jeg har skyhøye forventninger, flirer hun hjertelig.

Marja Mortensson Foto: Jørn Kristensen/Haugan Foto

Mortensson skriver på sørsamisk for å bli bedre kjent med sitt eget språk, og så synger hun på sørsamisk for å lære andre sitt språk.

– Spesielt for våre egne ungdommer slik at de har musikk på sitt eget språk, for det er ikke en selvfølge i den sørsamiske verden.

– Joiken har blitt scenemusikk de siste årene, men joiken er noe personlig som mange gjør alene og ikke viser fram. Det er sterkt å vite at den har vært der hele tida og er en naturlighet. 

– Det har vært en så utrolig fin interesse for joik og det gjør meg utrolig glad og virkelig setter pris på de som har lyst til å høre.