Ingenting kommer av seg sjøl – støtt initiativene

Hvorfor bør du dra på O`Hval Weekend på Skaland 19.-22.januar? Rett og slett fordi det skjer. Og fordi noen får det til å skje.

Arrangørene av festivalen O´Hval Weekend tar de populære trendene på Yttersia og skaper festival med fokus på hval. Denne tidligere sagnomsuste skapningen som har blitt nær sagt allemannseie de siste årene. Hvalfestival er et smart trekk. Det er  et tema som  fenger. Med Berg Kommune økonomisk i ryggen gjør Basecamp Senja og Pila Pub & Kultur idé til virkelighet.

Elever ved Berg Montessoriskole i nærkontakt med hval februar 2013. Foto: Rune Ottarsen

Festivalen er i ånden til Magasuget, Akvakultur, det standhaftige grafittverket, Basecamp Senja, Skaland Motell, Joker Skaland, Pila Pub & Kultur, Berg Montessoriskole, Kråkeslottet, Kråkeslottfestivalen og ArtiJuli, alle på rekke og rad utover Bergsfjorden, og Senjatrollet, Senja Matstudio og Hamn i Senja på andre siden av fjorden, og selvfølgelig IL Foss sitt sykkelritt Tour de Senja. Alle med sterke initiativer og ildsjeler som utgangspunkt.

Nordlys over Bøvær, Skaland og Bergsbotn. Foto: Rune Ottarsen

Her smelter hav, skjærgård og bratte fjell sammen til et fantastisk smørøye av vakker natur og fortryllende virkelighet. Området med Bergsøyene på rekke og rad, tett i tett, med vakre strender og en særegen ro og stemning. Nå er det vinter og mørketid, og hvaltid og kvalitetstid med disse enorme og grasiøse dyrene som fascinerer og lokker, skaper jubel og skremmende fryd.

Guide Trude Mørkved med historiske beretninger om området. Skipper Dag Strømholt i midten bak. Skaland i bakgrunnen. Foto: Rune Ottarsen

Trude Mørkved og Dag Strømholt har på få år trygt og sikkert bygget opp Basecamp Senja til en anerkjent reiselivsvirksomhet med hvalsafari som en av aktivitetene. De har klart å vokse seg stor som liten. Nå viser de seg som en aktiv samfunnsaktør i området med festival om hval, men det handler like mye om sosiale aktiviteter, stolthet til den magiske gryta vi bor i på Senja.

Siste innspurt før Pila Pub & Kultur åpnet i desember 2013. Christian Wasserfall, Dag Rune Toresen og Morten Eriksen. Foto: Rune Ottarsen

Morten Eriksen er en drømmer – en drømmer med en drøm som ble virkelighet. Sammen med Dag Rune Toresen og Christian Wasserfall ble Pila Pub & Kultur realisert. Et møtested, en kulturarena og en oase for hygge og kulturell adspredelse. Et intimt lokale som oser hygge og et naturlig samlingspunkt for festivalen.

Moddi var en av de første artistene på Pila Pub & Kultur. Morten Eriksen, Dag Rune Toresen og Pål Moddi Knutsen. Foto: Rune Ottarsen

I et slikt naturfotografisk kvalitetsområde har fotografene Trym Ivar Bergsmo og Arnfinn Johnsen funnet et av sine steder for photoworkshop. Derfor er det naturlig at de har fotoutstilling under festivalen. Kvaliteten er høy. De viser sitt kvalitetssikre perspektiv på naturen og menneskene. Dette er en utstilling du bør se flere ganger, for du vil oppleve noe nytt hver gang, og la deg fange i deres stilsikre univers. Utstillingen “Senjamagi” bærer sitt navn med rette.

Fotograf Arnfinn Johnsen med Trude Mørkved ved Færøya i Bergsfjorden. Linda Lande til venstre. Foto: Rune Ottarsen

Foredrag om hval med levende bilder og spennende opplevelser, hvalsafari, hvalquiz, fotoutstilling, fotokurs, båling, trugetur og konserter. Her er det bare å hive seg med. Hvorfor? Fordi det skjer. Og fordi noen får det til å skje.