Durmålske toner

I en behagelig atmosfære ble nærbutikken i Vangsvik fylt med vakre toner onsdag kveld. Rytmene, melodiene og sangene fløt fint mellom krydderhyller og isdisker inne på Joker Vangsvik. Med god akustikk, wienerbrød og kaffe ble det en behagelig handletur på kvelden.

Torje Åsali Jenssen liker å spille på hjemmebane og følte at nærbutikken i hjembygda Vangsvik var en perfekt samarbeidspartner. Med det lokale Vaffelkoret som oppvarmere var stemningen satt for konsert med Durmål. Stolene stod tett mellom hyllene og publikum var engasjerte og oppmerksomme.

Butikksamarbeid mellom Durmål og Joker Vangsvik. Fra venstre: Jonas Karlsen, Eline Hellerud Åsbakk, Veronica Stensrud, Torje Åsali Jenssen og Arnljot Lindsjørn Nordvik. Foto: Rune Ottarsen
Butikksamarbeid mellom Durmål og Joker Vangsvik. Fra venstre: Jonas Karlsen, Eline Hellerud Åsbakk, Veronica Stensrud, Torje Åsali Jenssen og Arnljot Lindsjørn Nordvik. Foto: Rune Ottarsen

Durmål har tidligere spilt på samfunnshuset i bygda slik at de som hadde tatt kveldsturen ned på butikken visste hva som ventet dem. De unge musikerne skuffet ingen og publikum gikk hjem med fornøyde smil etter en lang avslutningsapplaus.

Assortert og smakfullt
Bandet Durmål opererer med egenskrevne nordnorske tekster som passer inn blant tekstene de har hentet fra Helge Stangnes og Arvid Hanssen. Sjangermessig gir de et tøft musikalsk utseende på de varme, ironiske og underfundige tekstene, nesten like assortert og smakfull som varebeholdningen på Joker.

Durmål på Joker Vangsvik. Foto: Rune Ottarsen
Durmål på Joker Vangsvik. Foto: Rune Ottarsen

Dette er unge, friske, nyutdannede musikere som koser seg på scenen, som spiller hardt og mykt og vet hvilke musikalske knapper de skal trykke for å fange sitt publikum. De bryr seg ikke om å passe inn i en spesiell form, men pøser på med entusiasme og musikalitet.

Publikummet ble plassert mellom butikkhyller.
Publikummet ble plassert mellom butikkhyller. Foto: Rune Ottarsen

Alle bidrar
Musikken deres har blitt til i en sammensmelting mellom kreative og dyktige musikere. Unge musikere som hver og en vil prege musikken de spiller.

– I dette bandet så eier alle musikken like mye. Musikken blir til underveis og kan for eksempel starte med en melodi. Så bygger alle på med sine ideer. Vi bidrar hver med vårt også blir det veldig mye mer enn vi hadde laget hver for oss, forklarer gitarist Torje Åsali Jenssen.

– “Himmelrik” er et prakteksempel på hvordan vi jobber. Før var den liten og spinkel. Den har gått gjennom faser. Nå har den en del med massiv koring som gjør at teksten står sterkere og det blir en sterk opplevelse, forteller bassist Christo Stangness.

Vokalist Eline Hellerud Åsbakk og gitarist Torje Åsali Jenssen. Foto: Rune Ottarsen
Vokalist Eline Hellerud Åsbakk og gitarist Torje Åsali Jenssen. Foto: Rune Ottarsen

Skapelsen
Det er et sterkt lag av musikere med Jonas Karlsen på trommer og Arnljot Nordvik på gitar, begge fra TheBandCalledOh! og Eline Hellerud Åsbakk på vokal, i tillegg til de to nevnte Stangness og Åsali Jenssen.

– Vi har ikke en veldig klar tanke hvordan sluttproduktet skal bli. Jeg kan presentere en ide og de andre tenker litt annerledes, også spiller Christo annerledes bass enn jeg hadde tenkt, som er mye kulere, også blir det dratt i forskjellige retninger, og til slutt er det en Durmål-låt, smiler Åsali Jenssen.

Durmål på butikken. Foto: Rune Ottarsen
Durmål på butikken. Foto: Rune Ottarsen

Durmålsk
Sjangermessig er de vanskelig å sette i bås og havner ofte inn under definisjonen folkpop og folkrock.

– Alt har rot i folktradisjonen, norsk visetradisjon og folkemusikk. Alt er tradisjonelt, men vi har gjort det på vår måte. Vi har inspirasjon fra jazz, rock, pop og alt blir med i pakken, forteller Eline Hellerud Åsbakk.

– Det er vanskelig å sette ord på en sjanger når det spriker mellom forskjellige stilarter. Vi kaller det folk-pop-rock. Det er jo sammensurium av forskjellig: Det er Durmålmusikk, konstaterer Stangness.

– La oss gjøre Durmålsk til en sjanger, foreslår Åsali Jenssen.

Durmål spilte pubkonsert på Rundhaug Gjestegaard under Kalottspel 2015. Foto: Rune Ottarsen
Durmål spilte pubkonsert på Rundhaug Gjestegaard under Kalottspel 2015. Foto: Rune Ottarsen